Etkili cilt bakım rutini nasıl olmalı? Paula Begoun'dan önemli tavsiyeler


Kore Kozmetik ürünlerini Korendy.com.tr üzerinden  satın alabilirsiniz. Güncel kore cilt bakım rutini için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 

En etkili cilt bakımı rutininize karar verirken hangi ürünlerin bir arada ve hangi sırayla kullanılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir.

Cilt bakımı ve güzellik üzerine en çok satılan kitap yazarı kozmetik uzmanı Paula Begoun ve değerli kaynaklardan sizin için derlemiş olduğu yazımızda mükemmel cilt için günlük cilt bakımının nasıl yapılması gerektiği Korendy okuyucuları için adım adım anlatıp, temel cilt bakımı ürünlerinin amaçlarını ve faydalarını belirttik.

ADIM ADIM - Özet ANLATIM

Temel cilt bakımı: Sabah

  1. Temizleyici ürün
  2. Peeling (haftada birkaç kez)
  3. Nemlendirici ve güneş kremi

Daha iyi cilt bakımı: Sabah

  1. Temizleyici
  2. Peeling (haftada birkaç kez)
  3. Tonik
  4. Esans
  5. Tedavi (serum veya ampül)
  6. Nemlendirici
  7. Güneş kremi
  8. Tercihe bağlı: özel amaçlı tedavi ürünü (güneş kreminden önce)

Temel cilt bakımı: Akşam

  1. Temizleyici
  2. Peeling (haftada birkaç kez)
  3. Nemlendirici

Daha iyi cilt bakımı: Akşam

  1. Temizleyici
  2. Tonik
  3. Peeling (haftada birkaç kez)
  4. Esans
  5. Tedavi (serum veya ampül)
  6. Nemlendirici
  7. Tercihe bağlı: özel amaçlı tedavi ürünü
  8. Gece maskesi

ADIM ADIM -  DETAYLI ANLATIM

Adım 1: Temizleyici (Cleansing)

Temizleyici neden kullanılmalı?

Yüzünüzü su ile yıkamanız cildinizin temizlenmesi için yeterli değildir. Cilt temizleyicilerini kullanarak ciltteki kir, yağ ve makyajı çıkarır, yüzünüz gerçekten temiz olur ve böylece diğer cilt bakımı ürünlerinin etkilerinden daha çok fayda görebilirsiniz.

Koreli bayanlar genellikle iki çeşit temizleyici kullanırlar:

  1. Yağ bazlı temizleyiciler (Oil based) fazla çaba sarf etmeden yüzeysel kirleri, makyaj veya güneş kremini çıkarır.
  2. Su bazlı veya köpüklü (Water based or foam) temizleyiciler cildi derin ve görünmeyen kirlerden arındırır.

Temizleyici ürün seçerken özellikle kuru cilt sahipleri daha seçici davranarak ciltlerini tahriş etmeyecek ürünler almalı.

Temizleyicinin etkileri nedir?

Temizleyici kullanarak cildiniz daha sağlıklı görünecek, daha yumuşak olduğunu hissedeceksiniz ve kullanacağınız diğer ürünlerin maksimum faydasından yararlanacaksınız.

Temizleyici nasıl kullanılır?

Avucunuza bir miktar temizleyici yağ, jel veya köpük alıp az miktarda su ekleyin ve köpüklenmesini sağlayın. Yüzünüze uygulayın ve masaj yapın. Daha çok yağ ve kir tutmaya yatkın olan alın ve T bölgesi olan alın-burun bölgesine ekstra masaj yapın. Normal su ile durulayın. Daha sonra temiz havlu ile yavaşça yüzünüze silin (sert değil). Sıra olarak önce temizleyici yağ, daha sonra temizleyici köpük kullanmalısınız. Temizleyici yağ ile 4 dakika ve temizleyici köpük ile 2 dakika masaj yapıp 3-4 dakika boyunca su ile durulayın.

Koreli bayanlar gibi daha özenli bir cilt temizliği yapmak ister misiniz? Özel olarak hazırlanmış videoyu tavsiye ederiz. 

Temizleyiciler

Yağ Bazlı Temizleyiciler

Su Bazlı Temizleyiciler

Avucunuza bir miktar temizleyici yağ, jel veya köpük alıp az miktarda su ekleyin ve köpüklenmesini sağlayın. 

 

    Adım 2 - Tonik (Toner)

    Tonik neden kullanılmalı?

    Tonikler cildi daha pürüzsüz ve yumuşak yapar, cildi rahatlatır ve makyajdan kalan fazlalıkları giderir. Ayrıca cildinizi temizledikten sonra gerekli cilt onarıcı maddeler sağlar. Cilt temizliği sırasında yükselmiş PH değerini normale dönüştürmek için kullanılır.

    Cilt onarıcı maddeler içeren tonikler, yeni temizlenmiş cildi nemlendirir ve tazeler. Ayrıca cilt temizliği sonrasında oluşabilen kızarıklıkları ve kurulukları giderir.

    Toniğin etkileri nelerdir?

    Cildinizi daha yumuşak ve pürüzsüz hissedeceksiniz. Kızarıklıklar azalacak. Yağlı cilt sahipleri, tonik kullandıktan sonra ciltlerindeki gözeneklerin küçüleceğini görecekler. Tonik, her gün kullanılınca cildinizin görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için gerekli olan her şeyi sağlayacak.

    Tonik nasıl kullanılır?

    Az miktarda toniği pamuk pede sıkın (tamamen ıslanmasına gerek yok). Yüzünüze uygulayın. Daha çok alın ve T bölgesine önem verin. Kurumasını bekleyin. Durulamayın.

    Tonikler


    Adım 3 - Emulsiyon

    Emulsiyon neden kullanılmalı?

    Emulsiyon hafif ve yapışkan olmayan cilt losyonudur. Ve cildinizin doğal yağını koruyarak nemlendirmeyi artırır. Bütün cilt tiplerine uygulanabilir çünkü su baslıdır ve gözenekleri tıkamaz. 

    Emulsiyon nasıl kullanılır?

    Bir miktar alıp yüz ve boynunuza sürün.

    Emulsiyonlar


    Adım 4 - Peeling (Haftada birkaç kez)

    Peeling neden kullanılmalı?

    Ölü hücreleri arındırıp cildi yenilendirmek için kullanılır. Peeling ürünlerindeki AHA lar ölü cildi temizlerken, BHA gözeneklerin derinlerine inerek ölü hücreleri döker.

    Ayrıca güneş ışınları cildin yüzeyinin gerektiğinden fazla kalınlaşmasına yol açar. Akneli ve yağlı cilt sahipleri, güneş ışınlarından daha çok zarar görürler. Peeling ürünleri bu zararları gidermeye yardımcı olur. Bu zararlar giderilmezse tıkanmış gözenekler, pürüzlü cilt yüzeyi, donuk cilt tonu ve daha derin kırışıklıklar gibi cilt sorunlarına yol açar.

    Bu aşama her gün değil, haftada birkaç kez yapılmalı.

    Peelingin etkileri nelerdir?

    Kısa sürede cildiniz daha pürüzsüz, şık ve genç görünecek. AHA veya BHA lı ürünlerle peeling sayesinde tıkanmış gözenekler açılır, kızarıklık ve siyah noktalar azalır, kırışıklıklar küçülür, ciltteki kolajen tekrar üretilir ve cilt pürüzleri azalır. BHA-siyah noktaları azaltmak için mükemmeldir.

    Peeling nasıl kullanılır?

    Hafif nemli yüzünüze sürüp göz ve dudak bölgesi dışında yüzünüzün merkezinden dışına doğru her yerine masaj yapın. Biraz bekletip ılık suyla durulayın. Haftada 1-2 kere yapmanız yeterli

    Peeling Ürünleri


      Adım 5 - Akne tedavisi (Gerekiyorsa)

      Akne şikâyetiniz varsa, araştırma sonuçlarına göre benzyl peroxide içeren ürünlerle bölgesel tedavi, daha berrak cilt için olmazsa olmaz bir adımdır. A HA veya BHA lı peeling ürünü kullandıktan sonra benzyl peroxide içeren akne tedavisi amaçlı ürünler aknelere yol açan bakterileri öldürür ve kızarıklıkları azaltır.

      Akne tedavisi etkileri nelerdir?

      Akne tedavi amaçlı ürünleri düzenli kullandığınız zaman ciltteki büyük, kabarık ve kırmızı lekelerin azalacağını, hatta tamamen kaybolacağını görebilirsiniz.

      Akne tedavi ürünleri nasıl kullanılır?

      Bu ürünlerden fayda görmek için aynı ürünü 2-3 hafta boyunca kullanmak gerekiyor. Gün boyunca sık sık kullanmak da doğru değildir. Kullanımı ürüne göre değişir.


        Adım 6 – Esans (Essence)

        Esans neden kullanılmalı?

        Seruma göre daha cıvık ve az yoğun olan esans cildi daha derin bir şekilde nemlendirerek bir sonraki aşamada kullanılacak serum için hazırlar. Serumun faydalarından maksimum şekilde yararlanmayı sağlar.

        Esans etkileri nelerdir?

        Nemli cilt tıpkı ıslak sünger gibi diğer maddeleri daha kolay emer.

        Esans nasıl kullanılır?

        Az miktarda avucunuza alıp ısınması için ellerinizi ovuşturun ve yüzünüze sürün. 5 dakika emilmesi için bekleyin.

        Essence ürünleri


          Adım 7 - Serum veya Ampül

          Esansa göre daha kıvamlı ve yoğundur. Çeşitli cilt sorunlarına özel olarak kullanılmaktadır. O yüzden cilt sorununuza göre özel bir esans seçmelisiniz. Birkaç serum kullanacaksanız, sırayı daha az kıvamlı olandan daha kıvamlıya olacak şekilde ayarlayın.

          Her sabah ve akşam uygulanınca antioksidan ve diğer yaşlanma karşıtı maddeler içeren serumlar, cildi güneş ışınları veya çevre kirliliği gibi çevresel zararlardan korur.

          Serum etkileri nelerdir?

          Cildiniz kısa sürede daha pürüzsüz ve ışıl ışıl görünecek. Günde iki kere kullanırsanız, dış çevre kaynaklı zararların belirtileri azalacak ve cildiniz daha sağlıklı ve genç görünecek/davranacak.

          Serum nasıl kullanılır?

          Ampül (az miktarda) serumdan önce uygulanır. Ampülden sonra serum kullanmayabilirsiniz. Ampül kullanmadan önce hafif sıcak havluyu yüzünüze uygulayıp daha sonra ampül kullanırsanız, buhar etkisiyle daha çok faydasını göreceksiniz. 10- 15 dakika bekletip durulayabilirsiniz. Serumun günde iki kere kullanılması tavsiye edilir (sabah ve akşam). Yüzünüze sürdükten sonra emilmesi için 5 dakika bekleyin.

          Serumlar

          Ampüller


            Adım 8 – Nemlendirici (Krem ve Losyon)

            Nemlendiriciler neden kullanılmalı?

            Nemlendirici kullanıldığı zaman, önceki aşamalarda kullanılan cilt bakım ürünlerinin temel maddeleri buharlaşmadan cildin içinde kalmaya devam edecektir.

            Nemlendiricilerin etkileri nelerdir?

            Nemlendiriciler, cildin daha sağlıklı ve genç görünmesini sağlar. Cildinize uygun nemlendirici kullandığınız zaman, cildiniz daha nemli ve sağlıklı olacak. Kuru, donuk ve lapa lapa olmuş cildiniz yerine daha genç görünen ve davranan cilde sahip olacaksınız.

            Her gün kullanıldığı zaman cildin görevini daha sağlıklı şekilde yerine getirmesini sağlayarak cildi yumuşak ve pürüzsüz yapar. Göz bölgesinde de kullanabilirsiniz, hatta kullanmalısınız. Sadece göz bölgesine özel nemlendirici de kullanabilirsiniz.

            Nemlendirici nasıl kullanılır?

            Hem yüz hem de boyun bölgesinde kullanın. Masaj yaptıktan sonra kurumasını bekleyin. Daha sonra diğer ürünleri veya makyajınızı kullanabilirsiniz.

            Krem çeşitleri


              Adım 9 - Güneş Kremi / Losyonu (Sun Cream)

              Güneş kremi neden kullanılmalı?

              Sabah yapılan cilt bakımının önemli aşamasıdır. Cildinizi güneşten gelen zararlardan korur. Bu amaçla kullanacağınız ürün SPF25 veya daha yüksek SPF oranına sahip olmalı ve geniş açılı koruma önermelidir.

              Güneş kremi ve losyonunun etkileri nelerdir?

              Kırışıklık, kahve renkli lekeler ve diğer yaşlanma belirtilerinin en önemli sebebi olan UV ışınlarından korur. UV ışınlarından koruyan ürünler sayesinde daha sağlıklı ve genç hücreler üretilir. Bu da güzel cilt sahibi olmak için oldukça önemlidir. Daha az yaşlanma belirtileri göreceksiniz.

              Güneş kremi ve losyonu nasıl kullanılır?

              Nemlendirici kullandıktan sonra ve dışarı çıkmadan önce uygulanır. 1-2 saat sonra veya özellikle çok terledikten veya yüzdükten sonra tekrar kullanılabilir.

              Güneş koruyucu ürünler


                Adım 10 - Takviye amaçlı ürünler (Maske, dudak bakım, kurutma kâğıtları gibi)

                Cilt bakımı ile ilgili özel kaygılarınız olduğu durumda tercihinize bağlı olarak ekstra ürün kullanabilirsiniz.

                Takviye ürünlerinin etkileri nelerdir?

                Bu ürünler cildi nemlendirmek, fazla yağı gidermek, cildi yatıştırmak veya özel cilt problemini tedavi etmek için gerekebilir. Etkileri kullandığınız ürünün fonksiyonuna göre değişir. Örneğin, Parlaklık Giderici (Shine Stopper) kullanıyorsanız, cildiniz daha az parlayacak ve genişlemiş gözenekler küçülecek.